Olijventijd in de Algarve

23 november 2016

Niet iedereen houdt ervan, maar het is bij de Portugezen niet weg te denken; De Olijf! Elke familie op het platteland heeft wel een aantal olijfbomen. Olijfbomen groeien erg goed in het warme klimaat van de Algarve; je hoeft ze niet te bewateren en één keer per jaar in model snoeien is genoeg. De herfst is inmiddels aangebroken en dus is het tijd om de olijven te oogsten, waarna ze worden ingemaakt of geperst voor olie. Voor de betere olie worden de olijven met de hand geplukt, maar dat is een nogal tijdrovende bezigheid. De moderne schudmachines, die de boom schudden waarna de vruchten vanzelf vallen, worden bij oudere olijfbomen niet gebruikt, want die beschadigen de wortels.

Eerst legt men grote doeken rondom de boom om de olijven op te vangen. Vervolgens slaat men met een stok de olijven uit de boom, waarbij soms halsbrekende toeren uitgehaald moeten worden op een ladder. Daarna oprapen, verzamelen en in zakken of manden doen. Olijven die van de boom gevallen zijn, worden niet gebruikt, die zijn te rijp. Men verzamelt de olijven in kuipen of zakken en brengt deze naar de ´Lagar´, de olijvenpers, waar men de olijven laat persen tot olie. Voor 1 liter olie is 5-10 kilo olijven nodig. Klaar terwijl u wacht. Bij de meeste ´Lagares´ kan je ook olijfolie kopen. Maar olijven eten is natuurlijk ook heerlijk! Het inmaken van olijven is een eeuwenoud proces, het kost even wat tijd, maar is zeker de moeite waard.

Na het plukken dienen ze gekneusd te worden. Dit gebeurt, door bijvoorbeeld met de onderkant van een glazen pot op de olijf te slaan. Men legt eerst een snijplank neer en daarop de olijf. Na het kneuzen gaan ze in een emmer of ruime teil. Hier wordt water aan toegevoegd tot de olijven helemaal onder water zijn. Nu is het wachten. Iedere dag moeten de olijven afgegoten worden en weer in vers water komen te staan. Dit proces duurt ruim 8 dagen, daarna volgt pas de volgende stap: het inmaken. Bij het inmaken wordt eerst een laag olijven in een bak (met deksel) gelegd. Hier strooit men wat grof zeezout over, niet teveel en niet te weinig. Vervolgens wat gedroogde oregano en laurierblad. En als laatste wordt een teen knoflook in plakjes gesneden en op de laag olijven gelegd. Daarna weer een laag olijven, zout, oregano, laurierblad en knoflook. Dit herhaald men tot alle olijven hetzelfde proces zijn ondergaan. Nadat dit allemaal ongeveer 10 uur is ingetrokken, vult men de bak weer voorzichtig met water totdat alle olijven helemaal onder water zijn en kan de deksel dicht. Zo kunnen de olijven geruime tijd bewaard worden in de koelkast.

Olijven worden gegeten voor het eten als aperitief, door traditionele gerechten en bij vis. Maar ze smaken natuurlijk het allerlekkerste bij een goed glas Portugese wijn! Wilt u deze heerlijke olijven zelf ook eens plukken en/of proeven? Boek dan snel een villa via Amarante Villa.

back